Kazár a Medves-fennsíkhoz követlenül nem kapcsolódik, de e kistáj szerves részét képezi mégis, mint a palóc hagyományok egyik jeles őrzője. A község legjelentősebb programja a minden év májusában megrendezett Laskafesztivál és tócsniparti, mely mára ezreket vonz. Több bemutató- és kiállítóhely is várja az érdeklődőket (tájház, kézműves ház, hagyományok portája, vasaló- és öntvénymúzeum, Mackó kuckó, Palóc galéria − többnyire műemlékházakban kaptak helyet. Megtekintésükhöz érdemes előre jelentkezni.) Akik rászánnának nagyjából három órát, azoknak ajánljuk a riolittufa-eróziós földtani látványosságot, ahová tanösvény vezet.

A fényképezés − akár amatőr, akár profi − híveinek Közép-Európa legnagyobb szabadtéri fotós programja kínál évről-évre nyáreleji időtöltési lehetőséget. A Medvesi Fotós Maratonon a szervezők 48 órás, folyamatos programmal bombázzák a résztvevőket a várak kivilágításától, az asztrofotózáson és vezetett túrákon át az István-táró látogatásáig.

A Medves-fennsík térségében közel száz km hegyikerékpáros turistajelzés várja a sportolókat. Egyes részeit kifejezetten a profiknak alakították ki, vannak azonban olyan szakaszai is, melyek akár családosan is kényelmesen teljesíthetők. A MedvésKör és a MackóKör túrák 63 vagy 27 kilométeres útvonalának bejárása okostelefonnal igazolható, az ellenőrző pontokon kihelyezett QR-kódok leolvasásával. A salgói vár alatti Két-Vár-Köze pihenő és Eresztvény között az erdei tornapálya 10 állomásán, 10 különböző gyakorlattal lehet megmozgatni a túrázásban megfáradt testet.

A Karancs-völgyben, Salgótarján nyugati peremén elhaladunk a Baglyas-kő sziklája mellett. Különleges, mert ún. embrió-vulkán maradványa: egy kráter szélén kialakult kitörés hozta létre. A tatárjárás után vár épült rá, ami azonban már a XV. századra romba dőlt.