A somogyi megyeszékhely neve arra a várra emlékeztet, amely egykor a Kapos mocsaraival övezve védte a környéket. Kaposvár belvárosa 2010-ben elnyerte a „Magyarország legszebb főtere, főutcája” megtisztelő címet. 

A Kossuth tér leghangsúlyosabb eleme a neoromán−neogótikus Nagyboldogasszony-templom (1885−1886). Az egyházi átszervezések óta (1993) püspöki székesegyház bejárata fölött Leszkovszky György falfestménye, A templom felajánlása állítja meg a látogatót.

A Noszlopy Gáspár utcán elindulva rövid sétával érhető el a Szivárvány Kultúrpalota (szecessziós–art deco, 1927–1928), koncertek és színházi előadások helyszíne. Az impozáns épület az évről évre augusztus elején megrendezett Kaposfest Kamarazenei Fesztiválnak ad otthont.

Az egykori kaposvári Vármegyeháza (1832) főhomlokzatán A’ Közjónak felirat olvasható az első magyarországi megyecímer (1498) társaságában.

A klasszicista épület 1983 óta a Rippl-Rónai Múzeumnak és a megyei közgyűlésnek ad helyet, falai közt régészeti és képzőművészeti gyűjteménnyel (Fő u. 10.). 

Az Arany Oroszlán Patika Kaposvár legrégibb gyógyszertára (Fő u. 19.), 1774-ben emelt műemlék épületben. Az egyik patikussegéd később híressé lett, Rippl-Rónai Józsefnek hívták… Rippl-Rónai (1861−1927), a stílusújító modern festészet magyarországi meghonosítója 1908-ben vásárolta meg a Róma-villát, ahol most a művész 80 alkotását állították ki. A látogatóközpontban kapott helyet a rekonstruált Andrássy-ebédlő, a modern magyar iparművészet első, nagy jelentőségű összművészeti alkotása (Fodor József u 35.).

Kaposvár minden évben nagyszabású művészeti fesztivállal emlékezik Rippl-Rónai József festőművészre, a város híres szülöttjére. A villája kertjében megrendezett Nárcisz Ünnep festőisége az ő ecsetjére kívánkozik.

Kaposvár színházi életének országos hírű intézménye a legendás Csiky Gergely Színház (1911). Magyarország egyik legszebb szecessziós stílusú színházépülete 2018–2019-ben jelentős rekonstrukción esett át (Rákóczi tér). A színházi kitérő után visszakanyarodva a Fő utcára, elhaladunk Nagy Imre egykori miniszterelnök szülőháza mellett (Fő u. 77.). 

A másik kaposvári festőóriásnak, Vaszary Jánosnak (1867−1937) emléktáblát helyeztek el a Zárda u. 9. számú ház falán. A festő nevét viseli az Együd Árpád Kulturális Központ első emeletén működő Vaszary Képtár, a modern és kortárs művészeti kiállítóhely is (Nagy Imre tér 2.).

Az Erdők Háza Látogatóközpont közel hozza a látogatókhoz az erdők kincseit, interaktív játékok és információs tablók, valamint izgalmas és hasznos foglalkozások, előadások segítségével (Bajcsy-Zs. u. 21.).

A 2006-ban megnyílt Virágfürdő 3462 négyzetméteres egybefüggő vízfelületével az ország egyik legnagyobb ilyen létesítménye. Nevét onnan kapta, hogy óriási élménymedencéje a magasból szemlélve egy virág szirmait formázza. A gyógyfürdő, uszoda, szaunavilág, fedett élményfürdő és strandfürdő medencéit 31 fokos víz táplálja (Csík Ferenc sétány 1.).

A Pannon Lovasakadémia részt vesz az egyetemi oktatásban, valamint kiemelt szerepet játszik a hazai lovas szakemberképzésben. Évente országos, európai és nemzetközi szintű díjlovagló és díjugrató versenyeknek ad otthont (Guba Sándor u. 40.).

A Deseda-tó a város északi területén kedvelt pihenő- és kirándulóhely. Kiépített kerékpárúton körbe kerekezhető, a tavon csónakázási és hajózási lehetőség kínálkozik. A tó partján a Fekete István Látogatóközpont bemutatja a környék változatos élővilágát (Kaposvár-Toponár, a desedai strandtól északra).

Kaposszentjakabon – ma Kaposvárhoz tartozik – Ottó, somogyi ispán 1061-ben bencés monostort alapított a Kapos völgye fölé magasodó Vár-hegyen. Nemcsak múzeumként, hanem kulturális központként is működik: színházi esteket, kiállításokat rendeznek itt. (Felújítása kéziratzáráskor még tart.)