Aggtelektől északkeleti irányban, 5 kilométer távolságra vadregényes szerpentin vezet Jósvafőre, a nemzeti park hegyekkel övezett, népszerű üdülőhelyére. A két település között félúton érjük el a Vörös-tói Látogatóközpontot, mellette a Vörös-tavat, amely az azt körülvevő, vasoxiddal színezett, élénkvörös talajról (terra rossa) kapta nevét.

A látogatóközponttól 2 órás barlangtúra indul a Baradla-barlang leghosszabb szakaszán, mely a jósvafői kijáratnál ér véget. A túra nagyrészt a Styx-patak mentén halad. Színpompás cseppkőoszlopok, zászló-, függő- illetve álló cseppkövek között vezet az út, érintve Magyarország legmagasabb álló cseppkövét, a 19 m magas Csillagvizsgálót, aztán a Sárkányfejet. 

A tájházat (Dózsa György u. 3.) is magába foglaló épületegyüttesben, az ún. Szakál-portán (1890) a látogató megismerkedhet a település múltjával, megtekintheti a népi bútorok és a paraszti élet eszközeinek kiállítását. A ház kamra részében a barlangkutatási és barlangtörténeti tárlat kapott helyet. A pincékben borászati eszközök, az istállóban pedig mezőgazdasági gépek láthatók. A porta hátsó részén a tájra jellemző növényekből kis botanikus kertet alakítottak ki.

A hegyoldalban szemünk elé tűnik a Tengerszem Hotel és Étterem épülettömbje. A közelben találjuk a Kessler Hubert Emlékházat, mely a magyar karszt- és barlangkutatás egyik legismertebb és talán legeredményesebb képviselőjének állít emléket.

Kényelmes sétával juthatunk el a Jósva-forráshoz, az Alsó-barlang bejáratához és Jósvafő gyöngyéhez, a Tengerszemhez. 

A Pitics-hegyi kilátóhoz kirándulóknak Égerszögtől 2 km-t kell északnyugatra megtenniük, hogy elérjék az Aggteleki-karszt egyetlen kiépített kilátópontját. 

A Kúria Oktatóközpontban (Táncsics u. 1.) tartják a jósvafői Hucul Ménes néhány lovát is, itt lehetőség van előzetes jelentkezéssel lovaglásra, fogatolásra, sétakocsizásra. A ménes a falutól távolabb, a Gergés-lápán tanyázik.