A Jászság fővárosában a főtéri hajdani Lehel Szálló (Lehel vezér tér 33.) emelete ma gimnázium, főbejárati részén a Déryné Rendezvényház működik (1894, Monaszterly Szilárd), előtte a Korsós lány kútjával (1995, Zilahy Zoltán). Itt található a Tourinform iroda is.

A klasszikus homlokzatú Városháza (18., Bedekovich Lőrinc, 1839) szomszédságában érdemes felkeresni az 1874-ben alapított Jász Múzeumot (Táncsics Mihály u. 3.). Itt állították ki az ország legismertebb ereklyéjét, a korábban X–XI. sz.-i bizánci munkának tartott (a legújabb kutatások szerint XII. sz.-i), elefántcsontból faragott Lehel-kürtöt, melyhez egyik legszebb hősi regénk, a Lehel-monda fűződik. A Városházával szemben a vágtató Lehel vezér szobra állít emléket az egyik leghíresebb kalandozó magyarnak és egyben a kürt legendájának. 

A Lehel-monda szerint 955-ben, I. Konrád uralkodása alatt történt, hogy a magyarok Németországot erősen feldúlták. De amikor Augsburg városához értek, ellenállásra találtak. Itt esett fogságba a kalandozó magyarok két vezére, Lehel (Lél), és Bulcsú is, akiket mindjárt a császár elé vittek. Azt mondta nekik: „Válasszatok magatoknak olyan halált, amilyent akartok.” Lehel erre így felelt: „Hozzátok ide kürtömet, előbb megfúvom, aztán válaszolok.” Mielőtt belefújt volna, közelebb lépett a császárhoz, és a kürttel olyan erősen homlokon vágta, hogy az azonnal meghalt. Lehel ekkor így szólt: „Előttem jársz és szolgám leszel a másvilágon!” A régi magyaroknak ugyanis az volt a hitük, hogy akiket az életük folyamán megölnek, azok a másvilágon nekik szolgálni tartoznak. 

Hangulatos lezárása lehet a főtéri sétának a Zagyva folyót kísérő sétány bebarangolása. A folyó fás-ligetes partján járva, több híd, köztük az ország egyik legrégebbi kőhídja alatt vezet az út (1806). 

Az I. világháborúban hősi halált halt jászkun huszárok emlékére állították fel Vass Viktor lovas szobrát, a Huszárszobrot (1926, Szentháromság tér). Emlékeztet itt a Rozália-kápolna is: hálából emelték elődjét, amiért a pestis elkerülte a várost. Méltóságteljesen emelkedik a téren az eredetileg 1332-ben, gótikus stílusban épült Nagyboldogasszony főtemplom, melynek tornyán – az országban egyedülálló módon – a Szent Korona aranyozott mása ékeskedik. Többszöri átépítés után nyerte el mai barokk külsejét. Főoltárára a tabernákulum tervét Pollack Mihály készítette. A főtemplom szomszédságában kálváriát alakítottak ki. 

A XV. században a ferences rend templomot és kolostort építtetett Jászberényben. A gótikus elemeket is megőrzött barokk ferences templom (Ferencesek tere 3.) főoltárképét Hollós Endre, a faliképeket Steffek Albin festette. A templom előtti parkban 1776-ban készült a kálvária, és 1795-ben a Mária-szobor. A török–magyar emlékművet 1909-ben a lebontott török várban megtalált csontok fölé helyezték (Körmendi-Frim Jenő). 

A Hamza Gyűjtemény−Jász Galériában (Gyöngyösi út 7.) a híres filmrendező, Hamza Dezső Ákos képzőművészeti alkotásai, valamint feleségének, Lehel Mária divattervezőnek a rajzai tekinthetők meg. A festészet kedvelőinek ajánljuk a Szikra Galéria és Étterem, kávézó és rendezvényház felkeresését, mert XX. sz.-i – jászsági kötődésű – művészek alkotásait bemutató magángyűjteménye egészíti ki a gasztronómiai élvezeteket. Székely Mihály operaénekes emlékszobája a Városi Könyvtár emeletén ugyancsak látogatható. A könyvtár (Bercsényi út 1.) tetejére települt csillagvizsgáló nyitott a nagyközönség számára és az ingyenes csillagászszakkörben lehetőség nyílik az égi jelenségek megfigyelésére. 

A Strand- és Termálfürdő (Hatvani út 5.) alkáli-hidrogén-karbonátos termálvize főleg csontrendszeri, mozgásszervi betegségek, porcelváltozások kezelésére alkalmas. 

A Lehel Sport Kht. Szabadidőközpont strandfürdője (Kiserdei út 10.), úszómedencéje, termálvizes fedett tanuszodája, gyógymedencéje mellett műjégpályája gazdagítja a kikapcsolódási lehetőségeket. Szinte egész évben − csak a nyári forró hónapokat kivéve − lehet korcsolyázni a fedett jégpályán. Fiatalok közkedvelt szórakozása a jégdiszkó. 

Kedvelt kirándulóhely az Állat- és Növénykert, ahol egzotikus és őshonos állatok mellett sokféle fát, cserjét is bemutatnak hangulatos természeti  környezetben (Fémnyomó út 1.). A téli hónapokban kicsik-nagyok kedvence a pingvinséta. Egész évben a látványetetésekkor a gondozók sok érdekességet osztanak meg az állatok viselkedéséről a látogatókkal. Nyári hónapokban több ízben is zootábort szervez az állatkert.

Jászberény visszatérő rendezvényei közül a nyarat a ZagyvaParty Fesztivál nyitja, mely 4 napos összművészeti családi rendezvény. Sok érdeklődőt vonz a Csángó Fesztivál, az Európai Kisebbségek Folklór Fesztiválja – utóbbihoz szakmai konferencia is társul – és a Nemzetközi Néptánctábor (augusztus). A jászberényi Nemzetközi Mézvásár és Méhésztalálkozó Magyarország legnagyobb méhészeti rendezvénye. Több mint 30 éve augusztus első szombatján rendezik meg a találkozót és választják meg a Mézkirálynőt.

Jászberénytől 5 kilométerre, Jászárokszállás irányában található a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság és a Magyar Madártani Egyesület Látogatóközpontja, a „Sasközpont”, ahol az ott élő madarak megfigyelése után gyalogos tanösvény és kiállítás várja a ragadozómadarak szerelmeseit.