A város sikertörténete 1826-ban kezdődött, amikor Stingl Vince kerámiaüzemet létesített. Fischer Mór irányítása alatt hamarosan nemzetközi hírű lett a Herendi Porcelánmanufaktúra. 

A herendi porcelán a kiváló minőség és az elegancia szimbóluma. Tetten érhető értékei: a generációkon átívelő szaktudás, a manufakturális porcelánkészítés hagyományai, a porcelánfestékek titkos receptúrája, a kiváló minőségre és folyamatos megújulásra törekvés, az egyediség. Ezért került be hivatalosan is a Hungarikumok Gyűjteményébe kulturális örökség kategóriában. A herendi porcelánok nevét már 1851-ben megjegyezte a vásárlóközönség. Akkor, a londoni világkiállítás idején született a Viktória-minta, a királynő kedvenc motívuma nyomán. 

A Herend felé utazónak már messziről feltűnik az az impozáns épületegyüttes, amely 1999 óta a Porcelanium Látogatóközpontnak ad otthont. 

A Minimanufaktúrában a porcelánkészítés rejtelmeibe pillanthatunk be, dolgozhatunk a nyers porcelánmasszával vagy a festőecsettel, megérezhetjük az alkotás örömét.

http://www.herend.com

A látogatóközpont szemközti épületszárnyában a Viktória Márkabolt kínálja termékeit. A Porcelánművészeti Múzeum állandó és megújuló időszaki kiállításai ismertetik a manufaktúra fejlődéstörténetét. A látogatást követően az Apicius Étterem és Kávéház vendéglátását élvezhetjük, ahol természetesen herendi étkészlettel terítenek. A világon egyedülálló látnivaló a katolikus templom Szent Erzsébetet ábrázoló, herendi porcelánból készült ablaka (Csapváry Csapek Károly).