A Budapesttől valóban hatvan kilométerre fekvő város az utóbbi években teljesen újjáépült. Rácsodálkozhat a kiránduló, ha már régen járt ott. Megújulva várja látogatóit a Hatvany Lajos Múzeum, a Grassalkovich Antal által építtetett Serfőzőházban (Kossuth tér 12.). Állandó és időszaki kiállításai, valamint különleges sörfőzdéje számos látogatót vonz. A kézműves sörök frissen csapolva igazán jó szomjoltók a nyári melegben! 

A Kossuth tér újabb impozáns épülete a középkori eredetű, többszörösen átépített Városháza, melynek keletkezését a XIII. századra teszik. Számos park, köztér, játszótér is megújult a városban, kellemes pihenést nyújtva az ideérkezőknek. A város még érdekesebb arcát mutatja az esti kivilágításnak köszönhetően.

Újra régi fényében pompázik a Kossuth téren a Grassalkovich-kastély, mely a Széchenyi Zsigmond Kárpát-medencei Magyar Vadászati Múzeumnak ad otthont. Egész napos programot kínál a múzeum az interaktív tárlatokkal és oktatási központtal.

A belváros közelében, a helyiek által Szúnyog-szigetként ismert területen Vadaspark létesült, melyben megtalálhatóak hazánk vadászható nagyvadjai és őshonos állatfajai. Van itt őz, vaddisznó, dámszarvas, de vadászgörény, mosómedve, vízibivaly és a háziállatok közül a kecskétől a szamárig minden. Megközelíthető a Lombkorona sétány hídján keresztül gyalogosan. (Januárban, februárban zárva.)

Minden évszakban kínál Hatvan kulturális programokat, így bármikor érkeznek, érdemes a rendezvénynaptárt átböngészni. Népszerű a Hatvani csata elnevezésű emlékprogram márciusban, a Hatvani Tuning- és Veterán Autókiállítás májusban, októberben a Sörfesztivál. 

A termálvizes strandfürdő (Teleki u. 26.) a nyári időszakban kínál kikapcsolódási lehetőséget, négy különböző medencével.