A Villányi-hegység déli határát jelző törésvonalak mentén gyógyhatású vizek törnek felszínre. Közülük a legismertebb, a harkányi forrás fő értéke a kénes, alkáli-hidrogén-karbonát tartalom, mely az országban csak hat gyógyfürdőhely sajátossága. A harkányi gyógyvíz eredményesen alkalmazható iszappakolással, fürdéssel és ivókúraként is a magas nyomelemtartalom miatt (Kossuth L. u. 7.) Hasonlóan az Izlandon és Izraelben talált gyógyforrásokhoz, itt is alkalmas a gyógyvíz a psoriasis (pikkelysömör) kezelésére.

A fürdő kiépítése az 1820-as évek közepén indult meg, nem sokkal a kénes víz gyógyító hatásának véletlen felfedezése után. Csatornaépítő napszámosok egy-két hetes munka után meglepetten tapasztalták, hogy köszvényes végtagjaikban csökken a fájdalom. Minél többet állnak a mocsaras talajon, annál jobban enyhül szenvedésük. A csoda híre hamar elterjedt, s egyre többen érkeztek a környékről, hogy a földből feltörő csodatevő, harkányi forrással bajaikat orvosolják.

A Batthyány család – látva az igényeket – 1824-ben hozzáfogott a fürdő tudatos, tervezett fejlesztéséhez. Így van ez ma is, amikor élményfürdővel, gyógyszállóval egészül ki a termálegyüttes.

Harkány jelentős eseménye minden évben a Fürdőfesztivál (július második felében) és a Szüreti Fesztivál (szeptember elején).