Valaha hegyközség volt, környéke ma is híres szőlő- és gyümölcstermő vidék. A népi építészet több értékes emléke vészelte át a nyaralóépítési hullámokat úgy, hogy maguk is nyaralóvá váltak. Változatossá teszi a tájat a hegyoldalban lévő szőlőhegyi pincék sora. 

Gyenesdiás mára igazi családbarát nyaralóhellyé vált, ahol két gyermekközpontú strand is várja a nyaralókat. A Diási Játékstrand birtokolja a „Balaton családbarát strandja” címet. Minden bizonnyal ez a környék egyik legszebb és legaktívabb fürdőhelye, hiszen itt az óriáscsúszdás élménypark, a játszótér, a baba-mama szoba, a gyermekpancsoló, az animátorok által szervezett sportversenyek, a megannyi sportolási lehetőség, a napozóstég, és még a Strandrádió is a vendégeket szolgálja. A Gyenesi Lidóstrand a község kisebb, fövenyes partú strandja, mely olyan kisgyermekes családok és a napimádók kedvelt fürdőhelye, akik a nyugalmat, a családias hangulatot keresik. Gyenesdiás kabalafigurája BalaToni, a teknőc − ő a gyerekek kedvence, a strandokon és a fesztiválokon is felbukkanhat.

A programok hatalmas tárházát leli Gyenesdiáson a család. Megismerkedik a hegység természeti értékeivel a Természet Háza Látogatóközpontban. Kipróbálja a korongozást a több mint 150 éves, felújított Kerámiaházban, vagy az agyaggalamb-lövészetet a Sportlőtéren. 

A nádtetős, népi műemlék Pásztorházban kiállítás és kézműveskuckó várja a turistákat (Kossuth u. 97.), ahol a „Gyenesi” Avar Vezér régészeti kiállítás tekinthető meg a szezonban.

Mivel minden gyerek szereti az állatokat, de legtöbbjük csak képeskönyvekben találkozik kedvenceivel, két helyet is ajánlhatunk családjaiknak. Livi Állatfarmján kecskét is fejhet a vendég, a Festetics Imre Állatparkban őshonos magyar állatfajokkal találkozhat. Látogatást tehet a helyi kovácsműhelyben. Este pedig benézhet a XVII. sz.-i Darnay Pince, rendezvénypajta és piknikkertbe, ahol borkóstolókat is tartanak.

Gyalogos és nordic walking túrák indulnak a falu feletti Nagymező kirándulóközponttól, ahol pihenőhelyet és erdei tornapályát is kialakítottak.

A közeli Festetics-kilátó (230,5 m) és a Keszthelyi-hegység turistaútvonalai sokféle lehetőséget kínálnak a Balaton-felvidéki Nemzeti Park területein pihenni vágyóknak. A kirándulóknak néhány órás programként a Pető-hegyet, a Büdöskút-völgyet és a Szobakő-barlangot ajánljuk.

Egész évben gondoskodnak Gyenesdiáson a pezsgő fesztiválhangulatról. Los an Gyenes (az ’50-es évek amerikai autói és rockabilly − korai rock − zenéje), pin-up szépségverseny – az érzékien csábító, ugyanakkor ártatlanságot sugárzó hölgyek vetélkedése –, Balatoni Barista Bajnokság, Festetics-Vágta, Burgonyanap, Hobbi Pékek Találkozója, Adventi Gesztenyesütés és Karácsonyi Vásár − mindez csak néhány érdekes program az éves rendezvénynaptárból.