Gárdony a Velencei-tó legnagyobb települése, mely 1989 óta városi rangú. Három városrészből áll: Gárdony – a három közül a legvárosiasabb, Agárd, a kertváros jellegű nyaralóközpont és Dinnyés, az ökoturizmus otthona. 

Agárdon a település központjában találjuk a Gárdonyi Géza tematikus sétány első állomását, a Nádasdy-obeliszket. A sétány elhalad az Agárdi Pálinkafőzde gyönyörű parkja és étterme mellett, majd a Sándor Károly Labdarúgó Akadémiához vezet.

A következő állomásunk legyen az Agárdi Gyógy- és Termálfürdő! A népszerű rekreációs termálfürdő vize 1000 méter mélyről feltörő 58 Co-os, alkáli-, hidro-karbonátos, kloridos, szulfátos, kalcium- és fluortartalmú gyógyvíz, amely elsősorban mozgásszervi megbetegedések, egyes nőgyógyászati rendellenességek és műtéti fájdalmak enyhítésére javasolt. Az élménymedence a családosok kedvence. Szaunakert és vízibár szolgálja a felnőttek kényelmét, játszóház, kalandpark és játszótér várja a gyerekeket, akik a fürdő kabalafigurájával, Keszeg Karcsival is találkozhatnak. Baba- és gyermekmedence, hullámcsúszda, sodrófolyosó és még számos élményelem színesíti az itteni időtöltést.

A Gárdonyi Géza tematikus sétány végén megérkezünk az író szülőházához. A Nádasdy család agárdpusztai uradalmában született Gárdonyi (Ziegler) Géza (1863– 1922), az Egri csillagok és sok más híres regény írója – szülőháza ma a Gárdonyi Géza Emlékház. A látogatók megismerkedhetnek az író alkotói módszerével, munkásságával, különleges titkosírásával és a megfejtés érdekes történetével.

Gárdonyi szülőháza mellett épült meg a szintén Gárdonyhoz tartozó Agárdpusztán az egri vár, az Egri csillagok c. regény helyszínének farönkökből épített, kicsinyített mása, a Gárdonyi Rönkvár (2012). A regény eseményei élményszerűbbé válnak a rönkvárbeli látogatás után. A gárdonyi várkapitány kalauzol végig a váron, a kazamatarendszeren, bemutatva a várvédő vitézek életét.

Egy korábbi magtárépületből alakították ki a Velencei-tavi Galériát (Sigray u. 1.). Nyaranta a Péntek Esti Hangtárlat koncertsorozatot élvezhetjük itt nép-, világ- és komolyzenei programokkal.

A Velencei-tó jellegzetes halfaunája, illetve más vízi élőlények – szitakötőlárvák, vízi skorpiók, vízi botpoloskák – megfigyelésére nyílik lehetőség az agárdi hajóállomásnál 2014-ben átadott H2O Akváriumházban (Tópart u. 1.).

Gárdony valamikor a tó partján alakult ki, lakói az áradások miatt húzódtak fel a magasabb domboldalra. Az addig nádasokkal borított parton 1926-ban építették ki a strandfürdőt, melyet óriáscsúszdával bővítettek – ma már kiterjedt üdülőterület veszi körül. 200 négyzetméteres élményfürdővel együtt alakították ki legújabb wellnesshoteljét (Vital Hotel Nautis).

Napközben a lassan mélyülő, gyermekbarát, homokos parttal is rendelkező Napsugár strand szolgáltatásait, esténként pedig a több mint 40 éve működő Agárdi popstrand koncertjeit élvezhetjük (Chernel I. u.1.).

A Velencei-tó egyetlen Kékhullám Zászlóval elismert strandján, a Sport Beachen gyönyörű panoráma tárul a látogató elé. Ismert hazai szabadtéri rendezvényhelyszín és 2008 óta az ország első öko-szemléletű strandja. Erre bizonyíték a szelektív hulladékgyűjtés mellett a szél- és napenergia hasznosítása, az ellenőrzött bioélelmiszerek kínálata.

A Csillárka vízi tanösvényen a kenutúra részvevői biztonságos csapatkenukban, szakavatott vezetővel eveznek végig hazánk egyik legszebb tanösvényén, miközben megismerkednek a tó élővilágával. A szűk, vadregényes átjárót még a pákozdi halászok, pákászok készítették több száz évvel ezelőtt. A túra elkerüli a védett területet, a madárrezervátumot, a tanösvény útvesztői, növény- és állatvilága mégis nagyban hasonlít a rezervátumban találhatóhoz. A tanösvény szenzációja a közönséges rence, egy húsevő vízinövény. A túrák előzetes jelentkezés alapján áprilistól októberig indulnak. (Agárd, Chernel I. út 51−52.). 

A Várpark 35 középkori magyar romvár kicsinyített mását mutatja be rekonstrukciós tervek alapján − a világon egyedülálló módon − eredeti anyagukból felépítve, eredeti tájolással. A Várpark 2018-ban felkerült a Guinness-rekordok közé, mint a legtöbb vármakettet bemutató kiállítás, létrehozója Alekszi Zoltán (Dinnyés, Kossuth u. 17.). 

A dinnyési településrészen, a Szent György templom kertjében található Dinnyési Templomkert Hagyományőrző Turisztikai Központ (2010) előadótermeiben és a szabadtéri, részben fedett színpadon mindig történik valami érdekes, s tartozik hozzá egy 40-50 fiatal befogadására alkalmas ifjúsági szálláshely is. Innen indul a Madárdal tanösvény. A 3 km-es túra jeléül a csilingelő hangú barkóscinegét választották. (Szabadon bejárható, előzetes jelentkezéskor szakvezetés kérhető.)

A korábban Vörösmarty-kilátónak nevezett olajfúró torony szimbolikus építmény volt a Velencei-tónál. Elbontása óta három évtized telt el, mire 2018-ban megnyitották az újat. Kruppa Gábor és Merkel Tamás tervezők építészeti ikont, kortárs művészeti alkotást hoztak létre, amely több, mint kilátó. Szélfútta fára, hajlott levélkehelyre, virágsziromra vagy éppen lobogó fáklyára is emlékeztethet a Bence-hegyen.