Füzér kicsiny zsákfalu a zempléni hegyek ölelésében, számos pontjáról panoráma nyílik a környező hegyekre, köztük a Nagy-Milicre (894 m). A falu központjában találjuk a Nagy-Milic Natúrpark Látogatóközpont és Várgondnokság (Petőfi u. 2.) épületét, amelyben az állandó kiállítások mellett ajándékbolt is működik. A falu és a hegyközi emberek hagyományait a Tájház porták és a Múltidéző Ház (Szabadság utca 9. és 11.) kiállításain és rendezvényein ismerheti meg a látogató.

Az 1785-ben épült Református templomot (Szabadság út 5.) festett fakazettás mennyezete miatt is érdemes megnézni. Magyarország 7 természeti csodáinak egyike a füzéri Várhegy. Az 552 m magas, meredek sziklaszirtre a XIII. sz. elején épült a vár – Magyarország legkorábbi várainak egyike. 1526-ban, Szapolyai János koronázása után egy évig itt őrizték a magyar királyi koronát. Az elmúlt évtizedben megfiatalodott a Füzéri vár. Megújult az Alsó vár, a Felső vár várkápolnája, a palota szárnya és alsó bástyája. A Várhegy alatti parkolóból negyedórás sétával egy szerpentin úton juthatunk fel a várba. Állandó kiállítás mutatja be a füzéri várban az erődítmény történetét, nyaranta lovagi tornák, rendezvények várják az érdeklődőket.

A faluban számos vendégház, falusi vendéglátóhely működik és biztosítja a többnapos maradás feltételeit, a helyi ételek, italok megismerését és felkínálva a hosszabb túrázási lehetőséget.