A Pesti-síkságon, a Gödöllői-dombság peremén járunk, a főváros elővárosi övezetében. Vásárlás útján jutott a terület a gróf Károlyi család birtokába. Kastélyukat (Vörösmarty tér 2.) az ország első tíz műemléke között tartják számon, oldalszárnyait Ybl Miklós tervezte (1847). 

Az egykori Gyermekváros – ma Károlyi István Gyermekközpont – lakói a kastély néhány szobájában és a hatalmas parkban elszórtan álló épületekben, 10-12 tagú csoportokban, nevelő felügyelete alatt élnek. A kastély emeleti márványterme az egyetlen helyiség, amelynek eredeti berendezése épen maradt, ma házasságkötések helyszíne. Csak előzetes bejelentéssel, kísérővel tekinthető meg.

Fáy András (1786–1864) író és közgazdász a Somlyó-hegy oldalában építtette présházát (1837). Megfordult itt Kossuth, Deák, Kölcsey, Bajza és az 1842-es szüreten Vörösmarty is, a Fóti dal című költeményével köszöntve a házigazdát, barátait és az országot. Ma vendéglő a ház, melyet Agárdi Gábor színművész A fóti dal c. nagyméretű festménye díszít.

Fót romantikus, római katolikus templomában (Ybl Miklós, 1845–1855) érdemes figyelni minden részletre! Az altemplom a Károlyi család temetkezési helye. A három carrarai márványszobor Pietro Tenerani (1858), a szentélyben a fekete márványoltár − különböző színű márványberakással − Gaetano Bianchini műve. A templom csak vezetővel tekinthető meg (Vörösmarty u.)