A Balatonhoz közeli két vulkanikus kúp – a Vár-hegy (232 m) és a Sípos-hegy (107 m) – a tó túloldalán magasodókhoz hasonló felépítésű, de ezekre inkább a bazalttufa a jellemző. A hegyeket nyugatról és délről alacsonyabb terület, a Nagyberek veszi körül. A Sípos-hegy tóra néző oldalára épültek a város templomai, a Várhegyen az erdős, szép sétautak és kilátóhelyek adnak élményt. A vasútállomástól a hegy tetején levő Berzsenyi-kilátóig négy kilométer a sétaút, de megéri a gyaloglás, hiszen innen tárul elénk a Balaton-felvidék legnagyobb áttekintést nyújtó látképe. 

A Balaton magas vízállása idején – egészen a XX. sz. elejéig – szigetként emelkedett ki Fonyód a környező, vízzel borított berekből. Zichy Béla felparcellázott birtokán 1895-ben kezdődött meg a tóparti üdülők és villák építése, a városrészt az egykori földesúr neve után nevezik Bélatelepnek.

A város központjában, a Dísz téren a Zsolnay-kút csobogó vize hűsíti az arra járókat a nyári hőségben. Lent, a vízparton Kiss István Emberpárja, a város jelképévé vált alumínium szobor (1960) szemléli a kéklő messzeséget és a Balaton leghosszabb (464 méter) mólóját. 

A Fonyódi Múzeum (Bartók B. u. 3.) Ezerarcú Balaton c. kiállításán megismerhetjük a térség földtörténetét, a Balaton kialakulását, klímáját, vízrajzát. Az itt látható diorámák jellegzetes balatoni élőhelyeket mutatnak be: a nyílt víz, a tóparti nádasok és berkek világát, valamint a balatoni magaspartok és a dombvidéki tölgyes erdők életközösségeit. 

Különös „tárlatnak” lehetnek nézői az ún. Kripta-villa látogatói. A házat 1941-ben építtette egy különc úr, bizonyos Abrudabányai Rédiger Ödön. Ifjúkora első szerelmének, Magdusnak azzal tisztelgett, hogy kőből kifaragtatta „nászszobájukat” − egymás mellé fektetve imádottjának, s önmagának márványból kifaragott, műmárvány lepellel takart életnagyságú szobrát (József u. 16.). Az „Örök szerelem házában” kiállítással emlékeznek meg a fonyódi születésű Molnár Csilláról, az első magyar szépségkirálynőről is.

Főszezonban a RockBalaton, a RetroBalaton, a Hal és Petyek (helyi speciális halászlé) Fesztivál, a Harcsafesztivál vagy a kutyások kedvence, a Dog Beach Fest szórakoztatja a nyaralókat. (Fonyód kutyabarát stranddal is rendelkezik.) Szent István napján néptáncosok közreműködésével szüreti felvonulást tartanak. 

A város legnevezetesebb történelmi emlékét, az Alsóvár palánkvárának romjait a Kaposvárra vezető út mentén (Szent István utca 119.) feltárták és helyreállították. Az egykori végvár közelében a kétszáz éves Présház Étterem 22 m hosszú pincéjéről nevezetes (csak nyáron tart nyitva). 

A korcsolyázás sokakat vonz, a fakutyázás régebbi idők sportja volt, de sokan szívesen kipróbálják ma is, a bátrabbak pedig a jégvitorlázásnak hódolhatnak. 2017-ben Badacsony és Fonyód között rendezték meg a Balaton Átcsúszást, mely megfelelő jégvastagság és látási viszonyok, valamint a vízimentők biztosítása mellett valósulhatott meg, s lesz újra, amint az időjárás is megsegíti a szervezőket.

A fonyódi piacon (Gáz utca) a hagyományos ruhakínálat mellett egyedi berendezési tárgyak és erős helyi termelői felhozatal is vár minden vásárlót, nézelődőt.

Fonyód két kilátóval is büszkélkedhet: a Várhegyi Széplátó és a Sípos-hegyi kilátó vetekszik a legszebb panorámát nyújtó fonyódi kilátópont címért. Előbbi egy Árpád-kori földvár maradványaira épült és a Balaton nyugati és középső medencéjét engedi láttatni. Utóbbihoz félórás sétával a Sípos-hegy Balaton felőli hegyfalán kialakított sétányon kell végig haladni, a séta tornapályát és erdei útvonalakat is érint. A főszezonban minden nap, azon kívül csak hétvégén látogathatók (a téli hónapokban zárva tartanak).