Bartók Plusz − júniusban tíz napon át az operáé a főszerep Miskolcon. Szól a zene az utcán, a tereken, a színházban, a szabadtéri nyári színházban, templomokban. Az Ezrek operája program minden évben egy népszerű operát tűz műsorára, felvonásainak próbáit a város terein a közönség előtt tartják, majd a bemutatót már több ezer ember nézi, hol az avasi tv-tornyot használva díszletként, hol a Mindszenti Kálvária-dombot. Ez az ország egyik legizgalmasabb kezdeményezése. Érdemes beírni a naptárba!

http://www.operafesztival.hu/index.php

Szeptemberben Miskolcon találkozik a filmes világ egy hétig. A CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál a legnagyobb magyar filmes rendezvény, amely a világ filmművészetének legfrissebb és legszínvonalasabb kínálatát hozza a városba: olyan nagy- és kisjátékfilmeket, dokumentum- és animációs filmeket, amelyeknek a CineFesten van a magyarországi premierjük. A fesztivál számos szórakoztató és kísérőrendezvényt is kínál.

http://www.cinefest.hu

Az Avasi Borangolás az ország legkülönlegesebb adottságú, Miskolcnak pedig a legnagyobb borgasztronómiai rendezvénye. A történelmi Avas pincéi Európában egyedülállóan a város szívében találhatóak, több mint 800 pince és borház helyezkedik ott el, köztük nem egy 300-400 éves. A három napos rendezvényen felélednek a pincesorok, kinyitnak a pincék és borházak, a borangolókat a macskaköves utcákon, szerteágazó helyszíneken különböző stílust (folklór, jazz, swing, rock és világzene) képviselő zenekarok és utcazenészek, valamint kulturális programok várják. A látogatók a hangulatos avasi pincesorokon borospohárral a kezükben, térkép segítségével kedvükre borangolhatnak.

http://www.borangolas.hu