A Fertő/Neusiedlersee kultúrtáj, amelyet bár egyedülálló módon közigazgatásilag országhatár szel ketté, földrajzilag és történetileg mégis elválaszthatatlan egységet alkot, s 2001 óta szerepel a világörökségi listán.

A tó környéke 8000 év óta különböző kultúrák találkozópontja. A fertőrákosi, fertőmeggyesi (Mörbisch am See) és szentmargitbányai (St. Margarethen) kőfejtők nem csupán geológiai látványosságok, hanem koncerthelyszínek is napjainkban, számos látogatót vonzva.

A vidéknek a természeti értékek mellett figyelemre méltó a népi építészete is, települései műemlékekben gazdagok. Kultúrtörténeti- és néprajzi értékei szintén említésre méltóak: a két országban a településeken horvát, német és magyar nemzetiségűek élnek, akik a mai napig ápolják hagyományaikat. 

A Fertőt leginkább jellemző kis tavibékák vonulási útvonalát a Fertőd–Sopron közút kettészeli. A tömeges gázolások elkerülésére terelő betonfalat építettek ki a legkritikusabb szakaszoknál (Fertőboz és Hidegség között), amely feltartóztatja a vonuló kétéltűeket és hüllőket, így azok útjukat keresve előbb-utóbb a kialakított átereszeken haladnak tovább.