A természet bőkezűen mérte az adottságokat: a Móri-árok déli részén jók a vadászati lehetőségek, a Gaja patak kirándulóhelyek közt kanyarog. A történeti korok sem bántak mostohán e tájjal: a kora vaskor földvárat, az i.e. I. évezred kilenc, egymás mellett sorakozó, félgömb alakú, fejedelmi sírhalmot hagyott hátra, ezekből ma kettő látható, belsejükben máglyán elégetett halottak urnáival. A XII. sz.-i alapok megvannak még a katolikus templomban, melyet a község szülötte, Amerigo Tot (Tóth Imre) híres szobra, a Csurgói Madonna tesz igazán kihagyhatatlan látnivalóvá. 

A Károlyi-birtok késő klasszicista kastélyát Ybl Miklós tervei alakították romantikussá. Az építtető, Károlyi György – Széchenyi István és Wesselényi Miklós mellett – a reformkor nagyformátumú alakja, a Magyar Tudományos Akadémia egyik alapítója volt. A kastélyt − száz szobáját, díszes szalonjait −, udvari kápolnáját 45 hektáros angolpark veszi körül. A kastélyban hotel és étterem működik (vezetéssel látogatható). 

Túratippként is ajánlhatjuk a Botanikai sétákat Fehérvárcsurgón a 22,5 hektáros történeti kert természetvédelmi területén, ahol a rekonstrukciókor frissen telepített növények mellett megmaradt a 100-170 éves őshonos és egzóta faállomány, a csónakázótó és a Gloriette.

http://www.karolyi.org.hu