Észak-Magyarországot alkotja az Északi-középhegység, mely az Alföld és az északi országhatár között húzódó, keletről a Tisza, nyugatról a Duna szegélyezte hegyvonulat. Hozzá tartozik a Tokaj−Zempléni, az Aggtelek−Rudabányai hegyvidék, a Bükk, a Mátra, a Cserhát, a Börzsöny (és földtörténeti szempontból a Visegrádi-hegység is).

Ebben a térségben három világörökségi helyszín is található: a cseppkőbarlangok (Aggtelek), népi építészeti emlékek (Hollókő) és borvidéki kultúrtáj (Tokaj-Hegyalja). Három borvidék (Egri, Bükki, Tokaj-Hegyalja) kínálja az idelátogatóknak minőségi borait – köztük a hungarikumok listáján szereplő Egri bikavérrel és Tokaji aszúval.

A két nemzeti parkot is alkotó völgyek és hegyek (Aggtelek, Bükk), valamint a folyók és tavak olyan egyedi élményeket kínálnak itt, amiért a kiránduló családoknak és a kemény túrákat, extrém sportokat kedvelőknek is érdemes meglátogatniuk a régiót. Ráadásul nemcsak a föld feletti része lenyűgöző és különleges – itt található az ország legmagasabb csúcsa, a legészakibb pontja, a legmagasabb vízesése –, de számos barlangja is. A hegyekre a mai kor embere sípályát és libegőt épít, a régi korok embere viszont várat épített, ezek többsége felújítva és a csodálatos panoráma mellett a legkülönbözőbb, időutazással felérő programokat kínálva gazdagítja kirándulásunkat. Nem csupán múltjának emlékeivel, természeti értékeivel marasztal, hanem korunk, élményszerző lehetőségeivel  lehetőségeivel is megörvendezteti látogatóit ez a régió.