A borsodi földvárat Anonymus szerint Bors vezér építtette még a honfoglalás idején. Szent István király korában megerősítették, akkor a vármegye központja ez az erődítmény. Most a rekonstruált sánc és a belsővárban megtalált esperesi templom alapjai tekinthetők meg. 

A földvár szomszédságában a Bódva-völgy népi műemlékegyüttese (Borsodi út 155., Váralja u. 1−2.) gazdálkodó családok lakó- és gazdasági épületeivel, eszközeivel, valamint könyv- és könyvtártörténeti anyaggal ismerteti meg az érdeklődőt. A műemlékegyüttes részeként a Borsodi tájházban tekinthető meg a Kachelmann-textilgyűjtemény, a Hodossy-féle csengő-, kolomp- és kampógyűjtemény is. Itt kapott helyet a Borsodi földvár c. állandó kiállítás régészeti anyaga. 

Edelény a XVIII. századtól a Coburg-uradalom részeként vált a körzet gazdasági központjává. Az uradalmi LHullierCoburg-kastély (Kastélykerti u. 7.), melyet eredetileg a Bódva szigetére építettek, kora barokk és rokokó pompáját 106 szobája, 365 ablaka illusztrálja.

A látogatók a kastély felfedezését egy háromdimenziós kisjátékfilm megtekintésével kezdik, mely a felvidéki vándorfestő, Lieb Ferenc Edelényben töltött egy évét mutatja be, részben valós személyekre és tényekre építő, részben fantázia-szülte történetek révén. A kastély interaktív kiállítása tárlatvezetővel látogatható, a termek falainak festményei „mesélnek” a főúri életről, ízlésvilágáról. 

Az impozáns kovácsoltvas kapu mögötti monumentális épületet a felújítás után nemcsak a turisták látogatják, hanem rendezvények, esküvők kedvelt helyszíne is.