Az Alföld felől érkezők első benyomásaikat Tokaj környékén szerezhetik e térségről. E városnévről van-e, kinek nem a borkülönlegességek jutnak eszébe? A Tokaj−hegyaljai történelmi borvidék különleges, egyedülálló borkultúrája a Zempléni-hegység lábánál, a Bodrog mentén és tiszai torkolatánál alakult ki. A különleges mikroklímájú táj elősegíti a szőlőszemek aszúsodását előidéző nemespenész megtelepedését. Kedvező időjárás esetén a túlérett szőlőszem héja megreped, megtelepszik rajta a nemesrothadás „felelőse”, a botrytis cinerea.

A vulkanikus hegyek kőzeteibe vájt történelmi pincerendszerek, teraszok, támfalak, kőkerítések, hangulatos falvak, városok őrzik a sokszínű hegyaljai lakosság örökségét. A 88 ezer hektár kiterjedésű világörökségi területet huszonhét település alkotja a „három sátorhegy”, a Tokaji-hegy, az abaújszántói, illetve a sátoraljaújhelyi Sátor-hegy által meghatározott háromszögben.

A borvidék 1737 óta élvez védettséget: egy királyi rendelet – a világon elsőként – zárt borvidékké nyilvánította a területet. A történelmi települések lakóinak élete ma is a szőlőtermesztés, a borkészítés és borértékesítés köré szerveződik.
A nemzetközileg is elismert finom szamorodnik, a furmintok, a hárslevelűk és a muskotályok gyűjtőneve: tokaji.

A borvidék leghíresebb különlegessége a tokaji aszúvinum regum, rex vinorum, azaz „a borok királya, a királyok bora”. Az első aszút Lorántffy Zsuzsanna udvari papja, Sepsi Laczkó Máté készítette az 1630-as években. A hagyományosan október második felében kezdődő szüret idején a furmint és hárslevelű szőlők fürtjeiről kádba gyűjtik az aszúszemeket, majd tésztaszerű péppé dolgozzák össze. Az aszútésztára bort öntenek, áztatás után préselik, majd kisméretű tölgyfahordókban érlelik.

2013-tól a Tokaj-hegyaljai Borvidéki Hegyközségi Tanács a minőség érdekében megszüntette a 3 és 4 puttonyos borok kategóriáját. Aszú kizárólag 5 vagy 6 puttonyos lehet, ami azt jelenti, hogy 5 vagy 6 puttony (egy puttony 25 kg) aszúszemre öntenek egy gönci hordónyi (136 liter) bort. A palackozást megelőző érlelési idő két évvel több, mint a puttonyszám.