Nevét Dombó Pál földesúr váráról kapta. Mára a várnak csak egyetlen falcsonkja maradt meg a Kapos partján, fészkelő madarairól Gólyavárnak nevezik.

Dombóvár barokk római katolikus templomának (1757) a szószéke érdemes leginkább látogatói figyelemre (Arany János tér). 

Az interaktív elemekkel kiegészült Helytörténeti Gyűjtemény (Szabadság u. 16.) a város és térsége múltjának tárgyi emlékeit mutatja be. Az egykori főszolgabírói lakás helyiségeiben láthatunk paraszti és polgári bútorokat; régészeti, nyomdatörténeti, képzőművészeti kiállítást.

A kertvárosban – a közeli Göllében született – Fekete István emlékére alapított múzeum nem csupán az irodalmi értékek kutatóit várja (Hóvirág u. 25.). 

A Szigeterdő nevezetes látnivalója az Országház elől áttelepített Kossuth-szoborcsoport (Horvay János, 1928). A középkori eredetű, helyreállított Szigeterdei Lakótorony bélyegestégla-gyűjteménynek és ipartörténeti kiállításnak, valamint a Horvay-szoborcsoport történetét bemutató kiállításnak ad otthont.

A Dombóvárhoz tartozó Gunaras gyógyfürdője (Alkotás tér 1.) az egész család számára kikapcsolódást ígér, úszó-, strand-, trambulin- és élménymedencével, gyermekeknek kalandmedencével, idősebbeknek két gyógyvizes ülőfürdővel.