Diósjenő a Börzsöny keleti lábánál a 2-es főútról és a Vác–Balassagyarmat vasútvonalon is elérhető. A Duna–Ipoly Nemzeti Park börzsönyi irodája mögötti réten felállított honfoglalási emlékoszlop utal – a község nevében is megjelenő – Jenő törzs szálláshelyére.

A református templom (Dózsa György út, 1791) bejáratánál emléktábla hirdeti, hogy Kossuth Lajos Diósjenő tiszteletbeli bírája volt.

A kempingben, vagy a falusi vendéglátóknál töltött napokat még kellemesebbé teszi a feszített víztükrű strand és a „nagy pecások” által is elismert 27 hektáros Jenői-tó. 

Diósjenőről indulnak a börzsönyi túraútvonalak: 8,5 km-es gyaloglással érhető el a hegység 939 m magas csúcsa, a Csóványos. A környék alkalmas hegycsúcsain az elmúlt századokban több vár is állt: a Pogány-, a Cseh- és a Kámori-vár ma gyaloglási erőpróba elé állítja, akit hajt a kíváncsisága. Aztán megpihenhet a diósjenői tónál…

A római történetírók – és a helyszínen felállított emlékmű felirata – szerint 173-ban itt, a tónál ütköztek meg Marcus Aurelius római császár vezetésével a pannóniai légiók a Duna jobb parti tartományát fenyegető barbárokkal, s mértek rájuk megsemmisítő csapást.