Az enyhén hullámos, jellegzetes mezőföldi területen, a Bozót-patak völgyében fekvő település és környéke 1769-ben adásvétellel került a horvát származású Festeticsek kezébe. Klasszicista Festetics-kastélyuk (Pollack Mihály, 1820–1826) ékessége az oszlopos, oromzatos előcsarnok.

A 2018-ban indult rekonstrukció során helyreállítják a kastély főépületének homlokzatát, lecserélik a tetőzetét. A földszinten tematikus kiállításokat rendeznek be. Korabeli szalont idéző kávézó, valamint ajándékbolt és rendezvénytér kap itt helyet, várhatóan 2020 őszétől.

A kastély körül arborétum jellegű parkot alakítottak ki, mely a felújítás állásától függően látogatható átmenetileg.

Dégen a kastélypark egyik mesterséges szigetén álló nevezetes, vörös-fehér díszítésű, Hollandi-házat ugyancsak érinti a rekonstrukció. A szigetet eredetileg dróton áthúzható csónakon lehetett csak megközelíteni a kastély felől, a mai híd később épült. A parkban 1772-ben épült a „Kiskastély”, amely a „Nagykastély” felépítése után Festetics Pál híres úrlovas istállójaként szolgált.
A dégi kastélyparkban avatták fel az ország legnagyobb grafikáját (3×16 m), König Róbert alkotása (2000) helyi motívumokat dolgoz fel.

Hazánk egyik legnagyobb angolparkjában horgászni, piknikezni is lehet, vagy akár több órás sétát is tehetünk páfrányfenyő, liliomfa, fekete eperfa, szivarfa, júdásfa, csörgőfa árnyékában. A legértékesebb talán a hat, 3-5 m törzskerületű kocsányos tölgy. A felújított, látogatható park éke a tó, melyet három vízfolyás táplál.