Dabason is lehet történelemórát tartani Kossuth Lajos nevével a táblán! Az Árpád-kori alapokra épült, barokk református templomban (Bajcsy-Zsilinszky u. 8.) őrzik azt a porcelánkoszorút, amelyet a száműzetésben élő Kossuth küldött Turinból édesapja sírjára (1880). A Kossuth-ház (Kossuth u. 19.) késő barokk épületének falán az emléktábla szövege: „E házban élt és halt meg 1839. június 13-án Kossuth László, Kossuth Lajos édesapja”, akinek díszsírhelye a temetőben van.

A Kossuth Művelődési Központ (Szent István u. 58.), az egykori „Nemesi Kaszinó” a szerencsejátékosok egyik első hazai törzshelye volt (Löszl Ferenc, 1836).

A Wesselényi u. 12.-ben lakó Eta néni eleinte csak unokái kedvéért díszítette fel saját házát már jóval karácsony előtt, de ma már egymásnak adják a kilincset ott az emberek, sőt az újságírók is. Hogy az adventi díszkivilágítással örömet okozzon dabasi kertjében – ez a ház asszonyának célja. Ha valahol különleges karácsonyi díszt lát, azonnal megvásárolja, és elhelyezi a kertben, ahova tömegesen zarándokolnak a látogatók szürkület után.

Ócsa és Dabas között a védett láperdő gyalog és kerékpárral is bejárható.