A Zalaapáti-hát déli részén elterülő város a kulturális életben betöltött szerepe miatt vált jelentőssé. A haladó szellemű Festetics György gróf 1792-ben alapította azt a református gimnáziumot, amelynek szellemi kisugárzása még napjainkban is érezhető. Az itt megfordult sok neves tudós, költő és író közül a legmaradandóbb emlékeket Csokonai Vitéz Mihály hagyta hátra.

A középkori eredetű Szentlélek-templom a város fontos műemléke, a településen áthaladó utak kereszteződésében, egy kis dombon áll (Johanniták tere). A város Helytörténeti Gyűjteménye (Csokonai u. 24.) helytörténeti, néprajzi, képzőművészeti kiállításokkal, múzeumpedagógiai foglalkozásokkal és programkínálattal várja a látogatókat.

Csurgói lett Somogy megye első történelmi emlékhelye, a Református Kollégium és Könyvtár (Széchenyi tér 9.). Évszázados ritkaságokat őriznek a polcokon, s az iskola több hektáros parkja is tele van emlékekkel. Itt tartotta például rendhagyó tan-
óráit Csokonai.

A honfoglalástól a török korig vezeti a látogatókat a Történelmi Park (Táncsics tér–Johanniták tere), ahol tapintható közelségbe kerülnek hazánk és Csurgó történelmi csomópontjai: benézhetünk egy jurtába, elfoglalhatjuk a palánkvár bástyáit, szagolhatjuk-ízlelhetjük Török Bálintné kertjének gyógynövényeit.

Csurgó Alsok városrészében az 1500-as évek óta létező Zis-tó kedvelt kirándulóhely. Csurgónagymartonban kereshető fel Dél-Dunántúl egyik legjelentősebb fagyűjteménye, az Ágneslaki Arborétum. Nevével egyik alapítója feleségére emlékeztet. A fafajokban gazdag, látványos park fenyőgyűjteményében száz faj él, ujjas juharok, tulipán- és liliomfák társaságában.