A Vértes erdő borította, 208 m magas, déli peremén szőlőskertek övezik Csókakő várát. A tatárdúlás után, a XIII. sz.-ban épült, szabálytalan alaprajzú, belsőtornyos vár a középkorban szinte bevehetetlennek számított. A tövében húzódó, mai 81-es út őse volt az a bizonyos „Feheruuaru rea meneh hodu utu rea” − a tihanyi apátság alapítólevele szerint is. 

A vár feltárási és állagmegóvási munkálataikor – a környék lelkes várbarátai segítségével – sikerült rekonstruálni a szépséges, gótikus kapuzatot, a támfalak, a fellegvár lakóépületének egy részét. Felépült a várkápolna, feltárták az alsóvárat és újjáépült az ágyúállás. A vár tövében szabadtéri színpadot alakítottak ki, mely a várjátékok helyszíne is. 

1999 óta szeptember elején telik meg csak igazán élettel a csókakői vár és környéke! Várostrom, egész napos kirakodóvásár, artisták, íjászok, solymászok garantálják az izgalmas élményeket a Várjátékok keretében. Koncertekre, hangszerbemutatókra, harci bemutatókra is számíthatnak a vendégek, és mindehhez persze a csókakői borokat kínálják.

Csókakőn, ahol falusi szálláshelyet is könnyen lehet találni, az ún. sziklavár szolgál kiképző- és gyakorlóhelyül a sziklamászóknak. Egy másfajta „erősport” hívei a borospincékben tehetik próbára képességeiket. A település népszerűségét erősíti, hogy keresztezi az Országos Kéktúra útvonala.