A Kemenesalja fővárosában a Koptik Odó utca végén találhatók a XII. században alapított dömölki apátság rendházának alapjai és a hozzá kapcsolódó templom romjai. A templomtorony és -hajó román, egykori szentélye gótikus, s még felfedezhetők egy XIV. században festett freskó nyomai.

A kiscelli részen a templomból és egykori bencés rendházból álló épületegyüttest, a XVIII. sz. első felében kiépült búcsújáróhelyet Koptik Odó dömölki apát alapította. A Szűz Mária templom szentélyét – különleges megoldással – a hajó közepén álló kis kápolnában helyezték el. Itt található az ausztriai Mariazellből hozott szobor másolata, a Máriát a kisded Jézussal ábrázoló kegyszobor is. A szeptember 12-ét követő vasárnapon rendezik a Mária-napi búcsút. A templom mögött Magyarországon ritka, ún. épített Kálváriát (1755) láthat az érdeklődő.

Koptik Odó talált rá arra a kis dombocskára, ahova felépítette a szobor számára a kápolnát. Mellette remetekunyhó és kút volt – a kútásót ásás közben baleset érte, azt hitték meghalt. Mikor kiderült, hogy mégsem, e „csodás gyógyulás” miatt egyre több zarándok kereste fel a helyet. Az e jelenetet ábrázoló freskó a templom kincstárában, az ún. Tárházban tekinthető meg, ahol további hálatárgyak tanúskodnak a meghallgatott imákról.

A Párizs környéki béketárgyalások után elcsatolt területek mementójaként 1934-ben a környékbeli települések adományából építették a messziről is jól látható Trianoni emlékművet.

A város határában a mindössze 279 m magas Ság-hegy az ország legkisebb területű tájvédelmi körzete. A mintegy 5 millió éves vulkánból kialakult tanúhegy felső részén a bazaltot a XX. sz. elejétől nagyüzemi módszerekkel bányászták.

Az egykori vulkán belsejében zajlott folyamatok szemléltetését geológiai tanösvény kialakításával könnyítették meg. A Ság-hegy szoknyáján termelt szőlő egykor olyan minőségű volt, hogy a bécsi patikákban is árusították a magas savtartalmú sági bort. Az utóbbi években sokat tettek a régi hírnév visszaszerzéséért. A Ság-hegy ma a Somlóval és a Kissomlyóval együtt alkot borvidéket.

Az egyedi dizájnú Kemenes Vulkán Park már látványával is kitűnik a Celldömölk környéki tájból. A mutatós és interaktív kiállítás különleges a maga nemében: Földünk, sőt az egész világegyetem vulkánosságát mutatja be, segít megérteni a tűzhányók működését − teszi mindezt több szinten. Már egész kis kortól élvezhető az akadálymentesített bemutatópark.

A Ság-hegyen a bányászat kipusztított egyes ritka növényeket, de megtalálható még a fehér varjúháj, a sziklai ternye és az ékes vasvirág. A tisztásokon a nagy ezerjófű, a tarka nőszirom, a selymes boglárka és a piros kígyószisz kis telepei virulnak. A területen fészkelő ragadozó madarakat a turistaház melletti madártani tanösvényen is bemutatják. Az egykori bánya egyik épületében múzeumot rendeztek be, ahol a hegy természettudományos és történeti anyagának egy részét mutatják be. 1891-ben az akkor még lapos hegytetőn végzett fontos gravitációs hatásvizsgálatokat báró Eötvös Loránd (1848–1919) kísérleti torziós ingájával.