Bodrogkeresztúr természetes határa, a Bodrog a Tokaji-hegy alatt kanyarog és alig 3 kilométerre, Tokajnál találkozik a Tiszával. A Bodrog partján áll a Hét vezér szobra, s abban a parkban állítottak emléket „Fülöpnek”, a gólyának. A fehér gólya tizenhárom éven át volt állandó lakosa a falunak. A Pécsi Tudományegyetem hallgatói a kecses szárnyaival oltalmat adó, fentről mindent látó gólyát idézték meg kilátópontjukkal.

Érdemes megnézni a főutca műemlék épületeit, a Rákóczi-házat, a késő barokk görögkatolikus templomot (1762) – görög borkereskedők áldoztak építésére. A falunak római katolikus temploma a XV–XVI. sz. fordulója óta van (Felső út) – a késő gótika határozza meg a műemlék jegyeit. (Jelenlegi feltárása után helyreállítását tervezik.)

A XVIII. században itt letelepedett haszid zsidók közössége fokozatosan vette át a görög kereskedőktől a bor forgalmazását, valamint a szőlőművelés és bortermelés korszerűsítésében is nagy szerepet játszottak. A messze földön elismert és tisztelt csodarabbi, Reb Steiner Saje (1851–1925) emlékháza (Kossuth u. 65.) ma zarándokhely, csakúgy, mint a Dereszla-domb oldalában található sírhelye.

A zsidó temető mellett haladó út vezet a Panoráma Kilátóponthoz, melyről ritka szép a rálátás a szőlőhegyekre, a Bodrog-parti községekre és a Bodrogközre. A községháza alatti pincerendszerben nyílt meg a Keresztúri Kincsestár (Kossuth u. 85.) interaktív múzeum, látványos kiállítással. Bemutatják többek között a „Dereszla kincse” elnevezésű, arany ékszerekből álló régészeti anyag másolatát, a Bodrogkeresztúri kultúra archeológiai fogalomkörébe tartozó leletösszeállítást.

Az Acetánia Ecetmúzeumot (Tarcali út 22.) azokat ajánljuk, akiket érdekel a hazai bor- és gyümölcsecet-készítés múltja és jelene − hiszen korunk termékei is megtalálhatók.

A legenda szerint Reb Steiner Saje csodarabbi házában egykor naponta 50-60 embernek is főztek, mert éhesen senki nem mehetett ki a rabbi házából. Legendás lett karosszéke is, amelyből a rabbi fel sem állt, úgy tartják, hogy csak pénteken feküdt ágyba, máskor a hívei és vendégei rendelkezésére állt és imádkozott.