Nyírbátorból délkeleti irányba indulva juthatunk el Bátorligetre, ahol több, országos jelentőségű természetvédelmi területet is felkereshetnek a táj szerelmesei. A buckaközi mélyedésben lévő Bátorligeti ősláp az ország egyik legrégebbi és leghíresebb fokozottan védett területe. A Nyírségnek ez a kicsiny, alig 53 hektáros része őrizte meg a legteljesebben az Alföld vegetáció- és tájképtörténetének különböző állapotait. Ezt a kedvező mikroklíma tette lehetővé: körös-körül erdők szegélyezik, megvédve a betörő meleg levegőtömegektől. A víz párolgása tovább hűti a felszínt; az erdők megakadályozzák a ködfelhő tovaáramlását. Az ősláp területén a szigorú védelem miatt csak előre bejelentett csoportokat fogadnak, kizárólag szakvezetővel járhatók be a kijelölt feltáró ösvények.

A védett területen belül az élővilágot és a láp kialakulását mutatja be a Bátorligeti Őslápmúzeum (Bajcsy-Zsilinszky u. 12.) kiállítása.

A kiemelten védett Bátorligeti legelő 23 hektárján a homoki és törpefüves homoki gyepek az élőhelyei a leány- és a magyar kökörcsinnek. Szép számban fordulnak elő a sárga virágú tavaszi hériccsel együtt. A terület igazi különlegessége a tátogó (vagy ibolya-) kökörcsin, e fajnak ez a legelő az egyetlen ismert hazai lelőhelye.

A szintén védett, 298 hektáros Fényi-erdő a lepusztított nyírségi öregerdők legszebb túlélője. Tölgy–szilkőris ligeteiben, gyöngyvirágos tölgyeseiben nem ritka a 200-300 éves öreg fa sem. A terület szabadon látogatható, bár az országhatár közelsége körültekintő barangolásra int.