Hortobágyi látogatásunkkor adódik a lehetőség, hogy beiktassunk egy városnézést is. Balmazújváros tipikus mezőváros, bővelkedik irodalmi hagyományokban. Innen származott el Lengyel Menyhért drámaíró; rövid ideig 1953-ban itt tanított Sarkadi Imre, akinek művéből a Körhinta c. film készült (Makk Károly), főszerepében a fiatalon elhunyt, ugyancsak balmazújvárosi születésű Soós Imrével. Veres Péter egykori házában pedig az író életét és munkásságát bemutató emlékkiállítást rendeztek be. 

A Kossuth tér körül helyezkednek el a település legrégebbi épületei: az 1909-ben épült városháza és a református templom. Átellenben a római katolikus templom (1781–1786) nevezetessége Hubert Maurer bécsi festő Mária mennybemenetele c. oltárképe. 

Az 1840-ben épült Semsey-kastély (Debreceni u. 2.) visszanyerve régi pompáját, otthona lett a Semsey Andor Múzeumnak, rendezvényhelyszínként és kiállítótérként egyaránt kedvelt, itt várja a kirándulókat a Tourinform iroda is. Kertjében a Kamilla Gyógy-, Termál- és Strandfürdő 61 ˚C-os gyógyvize főként ízületi- és gerincbántalmak kezelésére alkalmas. 

Magyarország legnagyobb szaunaháza itt található a fürdő területén, képzett szaunamesterek igazán emlékezetes szeánszokat tartanak. A hortobágyi bioszauna, a gyógynövényes felöntések egyedi élményekkel szolgálnak. 

A Németfalu településrészen aktív közösségi életet él a német kisebbség, közösségi házuk, a Hagyományok Háza (Kossuth u. 21.) szívesen fogad látogatókat kiállításain és rendezvényein. 

A város határában a Nagysziken létesült a Bibic Ökofogadó és Látogatóközpont (Debreceni u. 139.) madárlessel, fogadóépülettel, szálláslehetőséggel. 

A Hajdúnánás felé vezető úton található Rózsa Péter országos hírű Virágoskút biokertészete, Makovecz Imre tervei alapján felépült mellette a Virágoskúti Rózsakert Biocsárda, bárki betérhet egy finom ebéd elfogyasztására, de népszerűek a borvacsorák is.