Egyedülálló módon több mint négy km-es a partszakasza, a Napfény strand és élményfürdő a városközpontjában, a hajóállomás keleti oldalán helyezkedik el, homokos partszakasszal. A sekély, lassan mélyülő vízben a legkisebbek is biztonságban fürödhetnek. Az élményfürdőben jelenleg három medence, valamint szaunaház működik. A gyermek- és felnőtt élménymedencéket csúszdával, pezsgőfürdővel, nyakzuhannyal, masszázsfallal szerelték fel.

Az üdülőváros legszebb része a vasútállomás melletti, mediterrán hangulatú Szent István tér s az onnan induló sétány. A hajdani XI. sz.-i bazilika helyén vörös homokkőből épült modern római katolikus templomban hangversenyeket tartanak – orgonája 3 manuálos, 29 regiszteres.

A város központjában a Szalay család klasszicista kastélya (1838) ma művelődési házként és Afrika Múzeumként szolgál. Parkjában építették meg az 1200 személyes szabadtéri színpadot, ahol könnyűzenei együttesek lépnek fel nyaranta. 

Egy XVIII. sz. végén épült parasztházban, a Kapoli Múzeumban (Kossuth L. u. 35.) az időszakos képzőművészeti kiállítások mellett idősebb és ifjabb Kapoli Antal karcolt és domborművű faragványai kaptak helyet.

A Kis-hegy a környék egyik legkiválóbb bortermelő helye. Tüzes, tisztán kezelt borai az ország legjobbjaival vetekednek. A hangulatos pincék vonzzák a borkedvelőket. A lellei szőlő minőségének és a termelők szakértelmének elismerését jelzi, hogy a városban kilenc minősített állomása van a Dél-balatoni Borútnak. 

A Konyári Pincészet (Balatonlelle-Kishegy, 0113/7 hrsz.) kétgenerációs családi borászat, ahol vendégház és étterem, valamint 1757-ben épült pince várja a vendégeket. 

Konyári János volt az első Magyarországon, aki az ún. barrikhordós (barrique) érlelést alkalmazta. A speciális, 225 literes tölgyfahordóba töltött és benne 9−24 hónapig érlelt kiváló minőségű vörösbor kioldja a hordó fájának anyagait, eközben illata és íze is megváltozik, a nedű kiegészül a barrikhordó fájának aromáival. Éppen ezért ezeket a drága hordókat csak 2-3 évig használják, mert csökken aromaátadó hatásuk. Konyári János nevéhez fűződik, hogy bizonyságát adta a kékszőlő indokolt jelenlétének a Balaton déli partján.

A strandolás, múzeum- és pincelátogatás mellett gondolni kell a testmozgásra is! Túraajánlatunk jelzi persze, hogy bortermelő tájon barangolunk…

A kertmoziban (Hortenzia u. 1.) fedett helyen, esős időben is élvezhetjük a filmeket, ráadásul Dolby Digital-hangélménnyel.

Balatonlellétől délkeletre a 12 részből álló Irma-pusztai halastórendszer madárvilága érdemes a hozzáértők figyelmére. A környék legkedveltebb kirándulóhelye a várostól egyórányi gyaloglással elérhető Kis-hegy. Szőlőskertjei között találjuk a barokk Szent Donát-kápolnát (1758), és vele szemben a Jankovich család vincellérlakásából és pincéjéből kialakított csárdát. A panoráma és a kápolna körüli, 136 hektáros Parkerdő miatt is érdemes ide ellátogatni, de legjobb az augusztus elején rendezett Bor-hét vagy a Kis-hegyi majális idején.