Balatonkenese a Balaton keleti kapuja. A tóparton a táj képe megváltozik, a víz fölé löszfalak magasodnak. A Mezőföld meredek peremmel szakad alá a tóra. A löszfalban, másnéven a Partfőben levő kilenc nyílás hajdani lakókat sejtet. Emiatt hívja a népnyelv Tatárlikaknak az odúkat.

A Kenesei Bringaparkban (Alteleki u. 40.) 4−6 éves gyerekek számára tanulópályát, 7−14 éveseknek élménypályát alakítottak ki. A mintegy 200 km hosszú Balatoni Bringakörút áthalad a városon, de akinek ez túl nagy kihívás, rövidebb szakaszokat is bejárhat. Ilyen kerékpártúra a „Balatoni Napkelet” elnevezésű, a kelet-balatoni kistérség értékei mentén. 

A Tátorján Fesztivál pünkösdkor, a tátorján tavaszi virágzásakor színes rendezvénysorozattal várja az érdeklődőket. A gyalogtúrákat szakmai előadások, színes programok egészítik ki. Az Országos Lecsó Fesztivál a város legnépszerűbb rendezvénye augusztus vége felé.

A Partfő fennsíkjának, a Soós-hegynek szigorúan védett „lakója” a Magyarországon már csak néhány helyen fellelhető fehér virágú tátorján (tatárkenyér), mely a káposzta rokona. A városközpontból a Tátorján tanösvényen följutva a Soós-hegyre, már feltárul a csodálatos panoráma a siófoki szállodáktól egészen a Tihanyi-félszigetig. Aki szeretne még tovább látni, megteheti a kilátóból, amit az itt magasodó adótorony köré építettek. A kilátó közelében áll a hegy névadójának, Soós János költőnek vörös homokkőből épített obeliszkje.