A vaskorban épített kelta földvárról elnevezett város egykori erősségét délről földsánc, északról a magaspart és a tó védte. A vársánc maradványai még ma is láthatók a löszfal tetején. A Kelta sétányról remek kilátás nyílik a Tihanyi-félszigetre és a tóra.

Ünnepségek kedvelt színhelye a magasparton az Országzászló, a kulturális élet központja pedig a Bajor Gizi Közösségi Ház (Kőröshegyi u. 1.). Június derekán rendezik meg az üdülőtelep alapításának évfordulójához kötődő Földvári Napokat. A Hajózástörténeti látogatóközpont (Erzsébet u. 50.) a Balatont, az ottani hajózást és vitorlázást bemutató interaktív kiállítás − különleges, hajó alakú épületben. Csatlakozik hozzá a Balaton legnagyobb, 25 m magas, épített kilátója, ahonnan a tó és a somogyi dombok látványa tárul a látogató elé.

Több mint 200 esemény, színházi előadások, koncertek, gyermekműsorok, filmvetítések és kiállítások várják a kultúrára szomjazókat a Kultkikötő összművészeti fesztiválon, mely a nyár programkínálatának meghatározó eleme. Földvár mellett még Balatonbogláron, Balatonfenyvesen, Badacsonyban és Kéthelyen találkozhatnak a vendégek a Kultkikötő programjaival. 

Az egykori puszta a XIX. sz. végén indult fejlődésnek, amikor Széchenyi Dénes fürdőtelepet létesített birtokán. A századelő hírességei (Bajor Gizi, Kvassay Jenő, Kandó Kálmán, Rákosi Jenő) nyaralókat építettek, a Széchenyieknek hét villájuk volt. A villasor végét Korányi Frigyes várszerű neoromán stílusú nyaralója zárja le.

Gutman László borász a földvári Nyugati Strandon nyitott egy helyet, ahol nemcsak borait kóstolhatjuk meg, de bringatúrákba is bekapcsolódhatunk és szervizt is találnak a Balatoni Bringakörút vándorai. Minden nap grillételeket kóstolhatnak, alkalmanként borestek is kiegészítik a kínálatot.