Leginkább elterjedt fajta a Csopak–füredi borvidéken a füredi rizling és a cabernet sauvignon. Tihany környékén a merlot a sláger, a Badacsony leghíresebb bora pedig a szürkebarát. A déli parton kialakult borvidéken – központja Boglár és Kőröshegy – elsősorban azok a fehérborszőlő-fajták terjedtek el, amelyek a gyümölcsillatú, könnyű, elegáns borok és pezsgők előállítására alkalmasak (Irsai Olivér, sárgamuskotály, rizlingszilváni, chardonnay, királyleányka, sauvignon, rajnai- és olaszrizling). A burgundiai típusú, gyümölcsillatokat és zamat-anyagokat bőségesen adó vörösborok legjobb alapanyagai: a kékfrankos, a pinot noir, a merlot és a cabernet sauvignon. Manapság egyre kedveltebbek a könnyed rozék és a pezsgőborok, melyeket szintén kínál a Balaton térsége.