A város a déli partnak csaknem a közepén fekszik, akár közúton, akár vasúton, s vízen is könnyen elérhető. A kedvező adottságok miatt a part mentén keleti és nyugati irányban hosszasan kiterjedt, szinte egybeépült Fonyóddal és Balatonlellével. 

Az ismerkedést célszerű a kikötőben kezdeni. Rendszeresen futnak ki hajók a Balaton többi kikötője felé, a hullámtörő gát védelmében vitorlások horgonyoznak. Az év legtöbb vendéget megmozgató eseménye a Balaton-átúszás. Az 5,2 km hosszú próbát vállalók július végén a szemközti Révfülöpről indulnak, és a Platán strandra érkeznek.

Balatonbogláron hat strand, az uszoda, az élményfürdő és a wellnessközpont is a helyieket és a turistákat szolgálja. (A Buborék Élményfürdő a Platán strand területén található.)

A város központjában, a hangulatos Vörösmarty téren megcsodálhatjuk a pompás díszkutat és Müller József Vízbelépő lány-szobrát. A Fischl-ház (Erzsébet u. 12–14.) kiállítótermeiben hely- és ipartörténeti gyűjteményt tekinthetünk meg egész évben. A boglári plébániatemplom az ország első, vasbetonból épült „modern” temploma (Kotsis Iván, 1932). 

Boglár mindkét dombja – a túlparti vulkanikus kúpokhoz hasonlóan – bazalttufából és homokból épül fel. A magasabbik Vár-dombról jó a kilátás észak felé, feltéve, hogy felmászunk a Xantus Jánosról elnevezett Gömbkilátóba. A Balatonboglár jelképévé vált jellegzetes alakú, messziről is jól látható kilátó különösen kivilágítva nyújt lenyűgöző látványt. Az alacsonyabb Temető-, vagy Kápolna-dombon két, híressé vált kápolna emelkedik, színük alapján a nevük: Vörös és Kék kápolna. Ma már képzőművészeti kiállítások helyszínei.

Balatonboglár a Szőlő és a Bor Nemzetközi Városa, a Dél-balatoni borvidék központja, határában gondozott szőlőültetvényekkel. A borkultúra népszerűsítésére hozták létre a Borút Egyesületet. Pünkösdkor kezdődik a nyári szezon és programsorozata. A Platán strandon és a Vörös kápolna előtti színpadon egész nyáron egymást váltják a bemutatók.

A Somogyi-dombság területén fekvő Balatonboglári borvidék 37 településen, 3200 hektáron érleli kétharmadrészt fehér, egyharmadrészt kék szőlőit. A magas mésztartalmú, löszös, néhol agyaggal és kővel kevert talaj és a Balaton mikroklímája kitűnő feltételeket nyújt a könnyed, élénk savösszetételű pezsgők és az egyre kedveltebb gyöngyözőborok készítéséhez (chardonnay, királyleányka, Irsai Olivér, sárga muskotály fajtákból). Az olaszrizling, szürkebarát, rajnai rizling, furmint szőlőkből tartalmas, tüzes borok készülnek és jutnak el a legkiválóbb magyar éttermekbe.

A dél-balatoni vörösborok, mint a merlot, a pinot noir, a cabernet sauvignon, a kékfrankos és a cabernet franc rangos nemzetközi elismerésekkel rendelkeznek és a napjainkban oly divatos rozé készítéséhez is ideális fajtösszetételt kínálnak.

A parti sétányon augusztus 20-a környékén rendezik meg a BB Szüreti Fesztivált.

Számos rendezvénynek, fesztiválnak is a gasztronómia a központi eleme, mint például a Jazz és a Bor Fesztiváljának, a Halászléfőző versenynek, vagy az októberben Szőlőskislakon évek óta megszervezett Tökéletes Tökételek Fesztiváljának is. A KultKikötő összművészeti fesztivál rendezvényei egy részének Balatonboglár a helyszíne.

A BB bor és pezsgő komoly ismertséget jelent a városnak. A feltörekvő kisebb pincészetek is évről évre népszerűbbek és elismertségük is nő. A Légli Pincészet tulajdonosa, Légli Ottó többször nyerte el az Év borásza kitüntetést. A Parti sétányon a Borudvar a helyi borászok hangulatos bemutatóhelye, ahol esténként zeneszó mellett kóstolhatja meg mindenki a borvidék nedűit. 

A bugaszegi szőlőhegyen egyenként összeszedett, megjelölt (címeres, monogramos) téglákból építette fel várszerű magánmúzeumát Csere János. A gyűjtő keze munkájával készültek a berendezési tárgyak is.

A Balatonboglárhoz tartozó Szőlőskislakon működik a híres Légli major (Epres u. 7.). Látogatói a család és a kerámia manufaktúra munkáit tekinthetik meg, és vásárolni, valamint korongozni is lehet. A csűrben épített sütő-főző berendezéssel az érdeklődőknek bemutatják a hagyományos népi ételek főzési módját kerámia edényekben.