Badacsonytomaj a legjelentősebb a Badacsony peremének települései közül. Hajón, vasúton és közúton is elérhető, mégis inkább a kiváló kerékpárutat ajánljuk! A Balaton-felvidéki Nemzeti Park része az 1956-ban védetté nyilvánított Badacsony. Lejtőin a Badacsonyi borvidék remek borait adó szőlő terem, oldalán pedig különleges földtani képződmények, bazaltorgonák láthatók.

A legenda szerint a történelem előtti időkben valaha óriások lakták be a tájat, amit a Jóisten is örömében teremtett… A Badacsony fennsíkján élt Balaton, az utolsó óriás Haláp nevű lányával. Jó viszonyt ápoltak a hegy lábánál élő emberekkel, Halápnak még játszótársa is akadt közöttük. Az ifjú emberlány azonban gyorsan felcseperedett és elhagyta óriás pajtását. Halápot nemsokára elemésztette a magányosság miatt érzett keserű bánat. Miközben Balaton a leánya síremlékét készítette, egy nagy követ talált. Úgy emlékezett, hogy valaha ez a kő a sellők oltáraként szolgált. Megemelte, de hirtelen elvesztette egyensúlyát, és a súlyos teher maga alá temette. Az elmozdított kő alól víz tört fel és folyt-folyt megállíthatatlanul. Egy nap az emberek arra ébredtek, hogy a hegy lába előtt lágyan hullámzó tó vizén csillognak a Nap sugarai. Ezt a nagy vizet azóta is Balatonnak hívják.

Bazalt az építőanyaga a háromhajós, kéttornyú Szent Imre-templomnak is. Ilyen bazalttemplomnak csak Franciaországban akad párja. A szentélyben látható képeket Udvardi Erzsébet festette. A Kossuth-díjas festőművésznek, Badacsonytomaj szeretett lakójának vágya volt, hogy a badacsonyi hegyre kápolna épüljön Szent István tiszteletére.
A művész álma valóra vált: a kápolnát 2014 augusztusában Erdő Péter bíboros szentelte fel. Ékessége lett a festőművész által alkotott oltárkép, melyen első királyunk felajánlja országát és koronáját Szűz Máriának. A kápolna előzetes bejelentkezéssel látogatható. Szintén a festőművész kezdeményezésére jött létre Szent II. János Pál pápa emlékhelye, a kápolna közelében, a klastromkúttal szemben.

A hegy délnyugati oldalán, mintegy 400 m magasságban 1857 óta áll a Ranolder-kereszt. Névadója, a híres építtető veszprémi püspök emeltette.

A tomaji temetőben nyugszik a Balaton nagy festője, a Kossuth-díjas Egry József (1883−1951), sírköve Borsos Miklós műve. Szobra (Marton László) a badacsonyi vasútállomás melletti park dísze. A közelben (Egry sétány 12.) lakott a festő, egykori otthona ma emlékmúzeum, ahol életútját bemutató dokumentumkiállítás látható. 

Ugyancsak emlékmúzeum és modern látogatóközpont, irodalmi és bormúzeum a hegy oldalában álló, egykori prés- és lakóház, a barokk Szegedy Róza-ház, Kisfaludy Sándor és felesége otthona – eredeti berendezéssel, használati tárgyakkal, szüreti eszközökkel,
a badacsonyi borvidék nedűit felvonultató borozóval. Udvarán a vincellérház reformkort idéző rendezvényekkel lepi meg a látogatót. Emeleti erkélyéről nagyszerű kilátás nyílik a tóra.

A Badacsony oldalában, kissé feljebb épült Kisfaludy-ház eredetileg a költő kis présháza volt, ma étterem. A ház előtt fakad a Kisfaludy-forrás, parkolójából indul a megújult, magasabbra épített, többfunkciós Kisfaludy-kilátóhoz (menedékház és információs pont, 437 m) vezető ösvény. Az új kilátó megépítésekor az oda vezető három útvonalat is felújították. A hegytetőt a jó kilátás miatt érdemes körbejárni. Innen a nyugati oldalon a Bujdosók lépcsője újabb badacsonyi településre, Badacsonytördemicre vezet le. 

Minden felnőttnek ajánljuk a Badacsony Bor7 programját július közepétől két héten át: a badacsonyi borok legjavát kóstolhatják a vasútállomástól alig pár lépésre.A badacsonyi borvidéken a hajdani vulkánok lejtőin jobbára fehér szőlő terem, leghíresebb bora a szürkebarát. A terület borkülönlegessége a jégbor, amihez dércsípés után szüretelik a szőlőt.