A Váli-völgy felső szakaszán, a Mezőföld és a Vértes találkozásánál, festői dombok között József nádor a XIX. sz. elején építtette Pollack Mihállyal az egyik legszebb magyarországi klasszicista kastélyt (1819-1927), körülötte pedig a 44 hektáros angolparkot.
Félezer növényfaja között japánakác, jegenyefenyő és mocsári ciprus is előfordul, ma természetvédelmi terület. 

Kora tavasszal, februártól március közepéig 7 hóvirágfaj 24 fajtája pompázik Magyarország legeredetibb angolparkjában. Az ország legnagyobb egybefüggő hóvirágszőnyege várja a kirándulókat a több mint 40 ha-os egykori főhercegi kertben. Csodálatos, egyedi élményben lehet részük mindazoknak, akik június második felében ellátogatnak a parkba, és megfigyelik a szentjánosbogarak rajzását. Ezernyi fénylő zöld lámpásként repkedve nyújtanak látványosságot, bevilágítva az arborétumot. Fontos tudni, hogy az arborétum viharos időben zárva tart.

A kastély töredékesen megmaradt homlokzati falával is hatásosan illeszkedik a kert szerkezetébe.
A park pálmaházának (Ybl Miklós) már csak maradványai láthatók. Épségben megmaradtak a régi angolpark építményei, a Babaház, a Gloriette és a Medveház. 

Az Arborétum megállóhelytől indul a keskeny nyomtávú Vál-völgyi kisvasút. A 6 km-es szakasz végállomása a felcsúti Puskás Akadémia, így a Pancho Arénához vonattal is eljuthatunk. Gyermek-, junior-, felnőtt- és csapatépítő pálya is várja a kalandozókat az arborétum utáni és a Puskás Ferenc Sport Hotel melletti területen.