Cseppkő minden mennyiségben

A Gömör–Tornai-karszt magyarországi területén jött létre az Aggteleki Nemzeti Park. A karszt kőzettömegének zömét 220 millió éves, triász kori mészkő alkotja. A felszín különleges kőzetalakzatokkal és zöldellő völgyekkel tarkított, amelyek legtöbbje sajátos mikroklímájú. Az Aggteleki- Szlovák-karszton jelenleg közel 1200 barlang ismert, az Aggteleki-karszton pedig 280 található, közülük szervezett túra keretében több is látogatható. A legkülönlegesebb a Baradla – ennek első írásos dokumentuma 1594-es keltezésű. Közép-Európa legnagyobb barlangrendszere ez, mintegy 25,5 kilométer hosszúságú (5,6 kilométeres része nyúlik át Szlovákiába). 

Világörökségi helyszín az Aggteleki- és a Szlovák-karszt, barlangjaikat és képződményeiket 1995-ben vették fel a világörökségi listára rendkívüli formagazdagságuk, komplexitásuk, érintetlenségük alapján. A rendkívüli barlangrendszer 56 651 ha védett területen fekszik. A felszín alatti világ több mint ötszáz barlanglakó és barlangkedvelő állatfaj élőhelye, köztük 16 denevérfajnak, és a Nemzeti Park címer-
állatának, a kétéltű foltos szalamandrának. 

Az  aggteleki  karsztvidéket változatos felszínformák jellemzik. A völgyekből látványosan kiemelkedő, nagy kiterjedésű karsztfennsíkokat tál alakú mélyedések, a töbrök százai és töbörsoros karsztvölgyek tarkítják. Az egykor erdőkkel borított, ma már kopár hegyoldalakon karrmezők fehérlenek. Ezt az erősen barázdált, kopár sziklafelszínt a népnyelv találóan ördögszántásnak hívja. A nemzeti park területén 10 tanösvény járható be. Az ide ellátogatók számos szórakoztató, földalatti és -feletti túra közül válogathatnak egész évben.

Ki is tudna ellenállni olyan kalandra hívó programnak, mint a kincskereső játékösvény, a fürkésző, vagy a naplemente túra? Ki ne akarná megnézni a békászó sast, az ördögszántást? Különösen ajánljuk a vidéket családosoknak és mindazoknak, akik szívesen vesznek részt gyalogos vagy kerékpáros túrán, esetleg lóháton vagy lovaskocsiról szeretnék megismerni a környéket, és különleges földtani képződményekben gyönyörködni. A madártan hívei csaknem 130 madárfajt figyelhetnek meg, köztük a parlagi sast. 

A barlang legnagyobb ürege az Óriások terme, ahol zenehallgatással lehetőségünk van kipróbálni a barlang akusztikáját (hossza 125, szélessége 55, magassága 30 méter).

Az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság különböző hosszúságú és időtartamú barlangi, gyalogos és lovas túrákat, falusétákat kínál, s szervez zenei rendezvényeket, táborokat és erdei iskolai programokat is. A leglátogatottabb barlangok esetében naponta akár három túra közül is lehet választani. Kerékpárok kölcsönözhetők akár többnapos túrákhoz is a Szalamandra-házban (Szögliget, Külterület).

Az ANP Igazgatóságához tartozik a Zempléni Tájvédelmi Körzet és a Tokaj−Bodrogzug Tájvédelmi Körzet is. Utóbbi az ország egyik legszebb vízitúrázó területe, de csak engedéllyel látogatható, ugyanis fokozott jelentőségű vízimadár-élőhely. A nemzetipark-igazgatóság ide is szervez túrákat.

A Zempléni Tájvédelmi Körzet többek között olyan különleges szépségű területeket érint, mint az országos Kéktúra végpontja, a Nagy-Milic vagy a füzéri Várhegy.

http://www.anp.hu