Abasár Gyöngyöstől 9 kilométerre északkeletre, a Sárhegy közelében található. XI. sz.-i történelmi múltjára utal az Aba előnév. Aba Sámuel király a hagyomány szerint itt bencés monostort és apátságot alapított, a Bécsi Képes Krónika szerint itt is temették el. A templom előtti téren (Fő tér) állították fel szobrát (Till Aranka). 

Nemrégiben történelmi emlékhellyé nyilvánították az abasári Bolt-tetőt. A régészeti ásatások még zajlanak, de már látni, hogy az eddig feltárt épületmaradványok Aba Sámuel rezidenciájának falait rejtik. A lelőhely a kora középkori leletek közül az egyik legjelentősebb.

A Kapásházban néprajzi kiállításon tekinthetjük meg a táj szőlőművelését bemutató tárgyi emlékeket, századfordulós berendezéseket, használati tárgyakat és a monostori emlékeket (Múzeum u. 15.).

Abasár nemcsak a borairól, hanem a különleges, állandó hőmérsékletet biztosító pincéiről is híres. A vulkanikus talaj kiváló lehetőség a szőlőtermesztésre, ezen belül is a fehér borok készítésére. Számos családi pincészetben magunk is meggyőződhetünk erről a borkóstolás alkalmával. 

A környéken érdemes ellátogatni az egykori bányához, homokfala az ország egyik legnagyobb gyurgyalagkolóniájának fészkelőhelye.