A Zselic természeti értékét a széles, lapos dombhátakat borító erdőségek adják, ahol egyedülálló erdővadon alakult ki. Különlegességnek számít az ezüsthársas bükkös, valamint az ezüsthársas-gyertyános-tölgyes erdőtársulás. Ezeket a természeti értékeket ismerték el a Zselici Tájvédelmi Körzet (1976) illetve az Ezüsthárs Naturpark (2019) létrehozásával. A Töröcskei-tó határában a Fekete Harkály tanösvényen az erdei élővilágot, az erdő természetes működését lehet megismerni – a tanösvény a DunaDráva Nemzeti Park Igazgatóság honlapjáról letölthető vezetőfüzet segítségével járható be.

A zselickisfaludi csillagpark egyedi élménnyel gazdagítja az e tájra kirándulókat. Környékén a nyolc túraútvonal, az öt pihenőpont és a Ropolyi-tó környéke akár egész napos kikapcsolódásra is bíztatja a látogatókat.

A Zselicre jellemző nagyvadak (gímszarvas, dámszarvas, muflon) vadászatára rendszeresen sok bérvadász jön külföldről is. A legnagyobb vadászházak, amelyek egykori főúri gazdaságok központjai voltak, a Zselickisfaludhoz tartozó Kardosfapusztán (az egykori erdőgazdasági központban) és Sasréten kereshetők fel. A sasréti impozáns vadászház mellett erdei iskola is működik.