A megye legújabb múzeuma nyílt meg 2020. júliusában Bükkábrányban. A Jószerencse Háza az ország egyik legkisebb régészeti múzeumát, A vándorló bánya titka címet viselő tárlatot rejti magában, és rendezvényterme is van. A százötven millió forintos beruházás két európai uniós pályázatból valósult meg. A korábbi 70 négyzetméteres múzeumot 360 négyzetméteres épületté bővítették, s a szabadtéri kiállítást is fejlesztették.

A lignitbánya legyezőszerű nyomot ás a földbe Bükkábrány határában. Ez a legyező az egyik oldalán folyamatosan nyílik, a másikon pedig visszazárul. Így halad, vándorol a bánya. Mielőtt a hatalmas gépek elfoglalnának egy-egy újabb területet, a régészek átkutatják azt a múlt emlékeit keresve. Ez Magyarország legnagyobb kiterjedésű ásatása!

A bánya nemcsak a földet forgatja fel, hanem – az előkerült leletek által – az itt élők múltját is. Változtat a most élők életén, hiszen a bányászhagyományok is meghonosodtak a környéken. A lebányászott területet helyreállítják, beültetik, néhány év, évtized múlva nyoma sem marad – de a feltárt titkok, az új ismeretek örök nyomot hagynak a település történetében.

Ebbe a feltárt örökségbe és természetesen a bányászat, a bánya titkaiba kapnak betekintést a kiállítás látogatói.

A kiállítás helye:
3422 Bükkábrány, Jókai utca 1.

Nyitvatartás:
Bejelentkezéssel az alábbi elérhetőségeken:

Telefon (H–Cs 08-tól 16-ig, P 08-tól 12-ig):
+36/49/535-022

E-mail:
hivatal@bukkabrany.hu

A fejlesztés a  TOP-1.2.1-15-BO1-2016-00003 jelű, a Rendezvényhelyszínek és múzeum kialakítása Bogács, Bükkszentkereszt és Bükkábrány településeken” című projekt keretében valósult meg.