Magyarország és Közép-Európa legnagyobb édesvízű tava, hazánk legértékesebb természeti kincseinek egyike a Balaton. Nem csupán a part menti városok, üdülőfaluk látnivalóit gyűjtöttük össze, hanem a Balaton-közeli tájak, az ún. háttértelepülések nevezetességeit is. Jókora kitérőt teszünk majd az északi parti Csopaknál: bejárjuk a Balaton-környék legnagyobb városának, Veszprémnek a nevezetességeit. A körbejárás előtt azonban ismerjük meg a tó sajátosságait, környezetének tipikus vonásait!

A Balaton teljes vízfelülete ma 590 km2, vizét a Zala folyó táplálja, mely a Balatontól teljesen lefűződött, legnyugatabbi mélyedésen, a Kis-Balaton medencéjén keresztül folyik, lerakva hordalékát. A Balatonnak nincs természetes kifolyása, a vízszint szabályozását a Sió-csatornán végzik.

A Kis-Balaton rehabilitációja, illetve a tó körül bevezetett szigorú vízminőségvédelmi intézkedések eredményeképpen a Balaton vize tiszta, a Kék Hullám Zászló minősítéssel díjazott strandok a bizonyítékai ennek. A tó a benne lebegő anyagok miatt majdnem mindig zavaros: a finom üledék mellett a kemény vízből kiváló kicsiny mészszemcsék is csökkentik az átlátszóságot. Ma a víz mélysége átlagosan 3-4 m. A 11,5 m-es legnagyobb mélységet a Siófoki– és a Szemesi-medence közötti szorosnál, a Tihanyi-kútban mérték.